De gemeente Emmen heeft een WMO bezuinigingsmaatregel aangekondigd: de was- en strijkservice gaat per 1 mei stoppen. Over 2 maanden wordt de was opgehaald en buiten de deur centraal gereinigd.
Collega's die als huishoudelijke hulp werken en burgers van de gemeente Emmen.
De tekorten zijn veroorzaakt door minder geld vanuit het Rijk, een fors tekort bij stichting De Toegang, hogere WMO-kosten en aanzienlijk minder parkeeropbrengsten. De gemeente gaat bezuinigen op een algemene voorziening, die later voor eigen rekening komt van de cliënt. - Deze bezuinigingen op de WMO door de gemeente Emmen gaan door zonder bezwaren van de client, en heeft als gevolg dat de kwaliteit van de zorg verpulvert.
De cliënt en wij als werknemers zijn de dupe van deze bezuinigingen. Het zorgt voor meer werkeloosheid en levert voor de cliënt een nog onveiligere thuissituatie op. De was en strijkservice moet blijven , en voor iedere cliënt beschikbaar blijven.
Was- en strijkservice Geplaatst op : 15-03-2019 De WMO-raad maakt ernstig bezwaar tegen de voorgestelde maatregel „was-en strijkdienst” voor WMO cliënten. In het kader van verlening van huishoudelijk hulp is in een brief van 4 maart 2019 aan ± 850 betrokkenen gemeld dat per 20 maart men een keuze MOET maken tussen de genoemde service buiten de deur te laten doen, dan wel dit in eigen beheer te (laten) doen. De WMO-raad is bezig een Ongevraagd Advies voor te bereiden waarin het college dringend gevraagd word deze maatregel NIET in te voeren. Redenen zijn zowel inhoudelijk - de maatregel is voor velen ouderen niet uitvoerbaar - als procedureel - de Adviesraden van de gemeente zijn niet om hun advies gevraagd. Hierbij roepen wij alle betrokkenen op per direct een schriftelijk bezwaar in te dienen.
Als raad willen wij ook in dezen de belangen van de Emmense burgers behartigen.
Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de gemeente Emmen maken zich grote zorgen, omdat zij thuis geen hulp meer krijgen bij was- en strijkwerk.
Dat zegt bestuurder Edwin Martirosian van FNV Lokaal/Regionaal.
Bij 850 inwoners van de gemeente Emmen wordt de was en het strijken gedaan door de thuishulp die ook het huis schoonmaakt. Op basis van de Wmo is bepaald dat deze mensen daar recht op hebben. Onlangs hebben ze allemaal een brief van de gemeente gekregen, waarin in staat dat de hulp bij het wassen en strijken wordt stopgezet. Extra kleren kopen Vanaf 1 mei zijn ze aangewezen op de diensten van een was- en strijkservice. Volgens Martirosian wordt hun vuile was dan wekelijks opgehaald door een koerier en naar een wasserij gebracht en enige tijd later schoon en gestreken teruggebracht. ,,Mensen zijn erg geschrokken. We hebben spontaan tientallen bezorgde reacties gekregen. Het is onduidelijk wanneer ze hun wasgoed terugkrijgen. Mensen vragen zich af of ze extra kleren moeten kopen.” Incontinentieproblemen De FNV heeft een meldpunt geopend, waar gedupeerden kunnen reageren. ,,De zorgen gaan ook over het sorteren van de was. Dat wordt nu nog gedaan door een thuishulp. Het gaat vaak om mensen met incontinentieproblemen, waarvoor een keer in de week wassen niet genoeg is. Ze hebben allemaal recht op maatwerk. Die biedt de gemeente hiermee niet. Het is een bezuinigingsmaatregel die een kwetsbare groep enorm treft.” De Wmo-raad maakt ook ernstig bezwaar en is bezig met een ongevraagd advies, waarin het college van burgemeester en wethouders dringend wordt gevraagd om het plan niet uit te voeren. Ze roepen betrokkenen op schriftelijk bezwaar te maken.
Gemeente: geen bezuiniging Een woordvoerster zegt namens de gemeente Emmen te begrijpen dat het een grote verandering is voor cliënten en dat het daarom ook begrijpelijk is dat er vragen komen. ,,Ze kunnen in overleg gaan met de thuishulpbedrijven om te kijken naar een mogelijke oplossing voor maatwerk voor hun situatie. Bij de bedrijven kunnen ze ook terecht met hun vragen. Vanuit de thuishulpbedrijven is nagedacht over een structurele oplossing aangaande wassen en strijken. Het voorstel is om een was- en strijkservice in te richten. Bij de zogeheten herindicatie is dit aanbod gekomen. Cliënten konden naar aanleiding van deze brief aangeven hoe zij tegenover een was- en strijkservice staan.” Naar aanleiding van de reacties van de cliënten, is het plan door de thuishulpbedrijven verder uitgewerkt, zegt de woordvoerster van de gemeente Emmen. Van een bezuiniging is volgens haar geen sprake. De gemeente noemt het een beheersmaatregel die nodig is, omdat er minder rijksgeld binnenkomt voor thuishulp via de Wmo.
06 46988112 emmen@fnvvoorzorg.nl . .